Zrealizowana wizja
PPHU Gramar to firma rodzinna, założona przez Krzysztofa Łojewskiego. Przedsiębiorstwo działa nie tylko na rynku lokalnym, ale też w skali całego kraju i stopniowo dokonuje ekspansji na rynki zagraniczne. Zakład mięsny oferuje asortyment około 200 produktów mięsnych i wędliniarskich. Nie zamierza jednak spocząć na laurach — ciągle poszerza swoją ofertę o nowy asortyment, produkowany wg tradycyjnych, polskich receptur. W 2023 r. około 70 proc. wołowiny sprzedawanej przez firmę poszło na eksport. Rynki zagraniczne chłoną jakościową wołowinę firmy Gramar, co jest jednym z przykładów siły polskiego, jakościowego rolnictwa.
— Historia naszej firmy to opowieść o niezwykłym człowieku i jego rodzinie, wywodzącej się z maleńkiej wioski Koszoły. Wierzyliśmy i wciąż wierzymy, że każdy może zrealizować swoje marzenia, bez względu na pozycję startową. Krzysztof Łojewski, założyciel naszych zakładów mięsnych Gramar, był wizjonerem. Wyczuwał trendy, brał życie za rogi (czasem nawet dosłownie) i z pomocą rolników z Lubelszczyzny oraz dzięki zaangażowaniu i zaufaniu oddanych pracowników wywalczył wraz z nimi istotne miejsce na mapie rynku wędliniarskiego, nie tylko w naszym kraju, ale i w Europie — mówią siostry Łojewskie, właścicielki firmy Gramar.
Wbrew stereotypom
Historia zakładów mięsnych Gramar jest niezwykła jeszcze z jednej przyczyny. Po śmierci Krzysztofa Łojewskiego w styczniu 2023 r. odpowiedzialność za dalszy, prężny rozwój biznesu podjęła jego żona i pięć córek. W ten sposób Gramar łamie stereotypy, że są branże zarezerwowane tylko dla mężczyzn. Sześć silnych kobiet kontynuuje tradycje Krzysztofa Łojewskiego – prowadzi nowoczesną ubojnię i masarnię, spełniające wymogi weterynaryjne krajowe, jak i unijne. Gramar Włodawa specjalizuje się w uboju bydła oraz trzody chlewnej, rozbiorze elementów mięsnych oraz produkcji wyrobów wędliniarskich i garmażeryjnych. Może poszczycić się m.in. certyfikatem BRC (standardy Brytyjskiego Konsorcjum Detalistów), który potwierdza spełnianie najwyższych wymogów jakościowych z zakresu bezpieczeństwa żywności. Od 2017 r. firma jest również posiadaczem certyfikatu „Marka Lubelska”.