Firma przenosi stanowiska związane z technologiami informatycznymi do lokalizacji, w tym centrum technologicznego w Hiszpanii. Do Hiszpanii i Portugalii przenosi się także dział produkujący kawy, Nespresso, oferując zatrudnienie 80 pracownikom dotkniętym tą reorganizacją. Oddział ten otworzy też placówkę we Włoszech, aby pracować nad rozwojem sklepików.

Dyrektor generalny Mark Schneider wdraża największy program restrukturyzacji Nestle w Szwajcarii, redukując liczbę pracowników o 5 procent po tym, jak spotkał się z presją inwestorów, takich jak Dan Loeb, naciskających na obniżkę kosztów. Silny frank w ostatnich latach zwiększył poważnie koszty firmy. Szacuje ona, że dzięki przyspieszeniu pięcioletniego planu restrukturyzacji, w tym roku koszty reorganizacji pochłoną około 700 mln franków.
Nestle twierdzi, że w tym roku zainwestuje 300 mln EUR na szwajcarskim rynku.
W ostatnich tygodniach pracownicy Nespresso w Lozannie w Szwajcarii protestowali przeciwko planowi zwiększenia liczby weekendowych zmian i wydłużeniu tygodnia pracy do 43 godzin z 41 w fabrykach kapsułek.
Nestle informuje, że planuje dokonać cięć w ciągu najbliższych 18 miesięcy. Firma zaoferuje pracownikom szkolenia i pomoc w przejściu na inne stanowiska i zaakceptowaniu dobrowolnych odejść.
Firma miała 323 tys. pracowników na całym świecie w 2017 r., zajmując szóste miejsce wśród europejskich pracodawców. W zeszłym roku szwajcarska załoga Nestle wzrosła do ponad 10 tys. z około 6700 w 2003 r.