Ryzyko udaru większe wśród wegan i wegetarian

Aleksandra RogalaAleksandra Rogala
opublikowano: 2019-09-05 22:00

Jedzenie mięsa jest coraz bardziej piętnowane ze względu na negatywny wpływ jego produkcji na środowisko i etyczne aspekty związane z cierpieniem zwierząt.

Warzywa natomiast są bardzo zdrowe i badania dowodzą, że ci, którzy z nich rezygnują, narażają się na poważne choroby w późniejszych latach życia. Wszystko wskazuje na to, że niejedzenie mięsa też szkodzi zdrowiu. Nowe brytyjskie badania naukowe, opublikowane w „BMJ”, nie niosą dobrych informacji dla amatorów bezmięsnych diet: rezygnacja z mięsa może obniżyć ryzyko choroby serca, ale jednocześnie zwiększyć ryzyko udaru.

— Diety wegańskie i wegetariańskie zyskały ogromną popularność w ostatnich latach, ale tak naprawdę niewiele wiemy o potencjalnych korzyściach zdrowotnych albo ryzyku z nimi związanym — mówi na łamach „The Guradian” dr Tammy Tong, główny autor badania, przeprowadzonego na Uniwersytecie Oxford.

Naukowcy przeanalizowali dane od 48 tys. dorosłych osób, które wzięły udział w szerokich badaniach dotyczących zdrowia, przeprowadzonych w latach 1993-2001. W historii chorób nie mieli oni ani przypadków ataku serca, ani udaru, ani nawet anginy. Podzielono je, na podstawie ich odpowiedzi z kwestionariuszy, na trzy grupy: jedzących mięso, wegetarian i wegan oraz jedzących głównie ryby. Zdrowie tych osób naukowcy monitorowali jeszcze później — w 2016 r. Do tego czasu wystąpiło wśród nich 1,8 tys. przypadków choroby serca i ponad 1 tys. przypadków udaru. Okazało się, że ryzyko wystąpienia udaru u wegetarian jest o 20 proc. wyższe niż osób spożywających mięso.