W miniony piątek, szwajcarski koncern Nestle poinformował, że w ramach nakazanych przez sąd w Bombaju testach dowiedziono, że kwestionowany wcześniej poziom ołowiu w Maggi mieści się w dopuszczalnych granicach.

W sierpniu sąd zniósł zakaz sprzedaży produktu, jednak zarządził nowe badania, zanim będzie on mógł wrócić na tamtejszy rynek.
W poniedziałek władze w Gujarat i Karnataka stwierdziły, że jeśli produkt został oczyszczony w testach, to one znoszą zakaz.
Urząd Bezpieczeństwa Żywności i Standardów Indii (FSSAI) w czerwcu zakazał sprzedaży popularnego makaronu powołując się na badania, według których uznano makaron instant za zawierający "niebezpieczne i szkodliwe" ilości ołowiu.
Nestle zakwestionował wtedy rządowy zakaz w sądzie.
Szwajcarska firma, która kontroluje 80 proc. indyjskiego rynku makaronów instant ze względu na dotychczasowy zakaz zmuszona była zniszczyć koło 400 mln opakowań produktu.
Tego typu makaron przybył do Indii w 1983 r. i można go kupić na niemal każdym ulicznym roku w tym kraju.