Sztućce w McDonald’s Polska zmieniają kolor

BAW
opublikowano: 03-05-2018, 22:00

McDonald’s Polska zmienia jednorazowe sztućce używane w restauracjach sieci.

Białe łyżeczki do lodów, transparentne widelce i noże do sałatek są zastępowane przez czarne odpowiedniki. Najważniejszą różnicą jest materiał, z którego wykonane są sztućce: trudny do recyklingu polistyren (PS) zostaje zastąpiony surowcem PP (polipropylen), który jest w 100 proc. recyklingowy. Tylko w 2017 r. polska sieć wydała do zakupionych produktów 27 mln jednorazowych noży, widelców i łyżeczek, co uzmysławia skalę zmiany. Do 2025 r. McDonald’s wprowadzi we wszystkich restauracjach marki opakowania pochodzące ze źródeł odnawialnych, produkcji certyfikowanej lub recyklingu. Preferowane będą surowce opatrzone certyfikatem Forest Stewardship Council (FSC). Koncernowi zależy również na wprowadzeniu recyklingu we wszystkich restauracjach marki na świecie, niezależnie od różnic w zakresie infrastruktury związanej z procesem recyklingu, przepisów prawa i nawyków konsumenckich. © Ⓟ

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: BAW

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Ekologia / Sztućce w McDonald’s Polska zmieniają kolor