Badanie: niska ocena polskiej żywności w Czechach i na Słowacji

Marek DruśMarek Druś
opublikowano: 2018-06-08 13:12
zaktualizowano: 2018-06-08 13:13

Ok. 70 proc. Słowaków i Czechów uważa Polskę za topowego eksportera niskiej jakości produktów spożywczych, donosi The Slovak Spectator.

Takie są wnioski projektu badawczego zrealizowanego przez Słowacki Panel Narodowy. Analiza opinii 2,4 tys. uczestników badania opinii o jakości żywności w Europie środkowej pokazała, że ocena polskiej żywności w Czechach i na Słowacji jest bardzo niska, pisze The Slovak Spectator. Polskie mięso osiągnęło najniższą ocenę z trzech krajów, 3,7 w skali pięciopunktowej, gdzie 1 jest oceną najlepszą. W przypadku jajek było podobnie, ocena wyniosła 3,5.

- Jednak Polacy nie postrzegają negatywnie jakości ich krajowej produkcji spożywczej, raczej przeciwnie. Polacy oceniają jakość polskiej żywności na 2,3. To wyższa ocena niż Słowacy i Czesi dają swojej krajowej żywności – pisze The Slovak Spectator. 

Do niskiej oceny polskiej żywności w Czechach i na Słowacji może przyczyniać się w dużym stopni działalność władz tych krajów, które obawiają się dominacji rynku przez polskich producentów. W przeszłości głośno było o negatywnych wypowiedziach na temat polskiej żywności premiera Czech i najbogatszego mieszkańca kraju Andreja Babisza. Wydano tam także specjalną instrukcję nakazującą wnikliwszą kontrolę żywności sprowadzanej z Polski.