Takie są wnioski projektu badawczego zrealizowanego przez Słowacki Panel Narodowy. Analiza opinii 2,4 tys. uczestników badania opinii o jakości żywności w Europie środkowej pokazała, że ocena polskiej żywności w Czechach i na Słowacji jest bardzo niska, pisze The Slovak Spectator. Polskie mięso osiągnęło najniższą ocenę z trzech krajów, 3,7 w skali pięciopunktowej, gdzie 1 jest oceną najlepszą. W przypadku jajek było podobnie, ocena wyniosła 3,5.
- Jednak Polacy nie postrzegają negatywnie jakości ich krajowej produkcji spożywczej, raczej przeciwnie. Polacy oceniają jakość polskiej żywności na 2,3. To wyższa ocena niż Słowacy i Czesi dają swojej krajowej żywności – pisze The Slovak Spectator.
Do niskiej oceny polskiej żywności w Czechach i na Słowacji może przyczyniać się w dużym stopni działalność władz tych krajów, które obawiają się dominacji rynku przez polskich producentów. W przeszłości głośno było o negatywnych wypowiedziach na temat polskiej żywności premiera Czech i najbogatszego mieszkańca kraju Andreja Babisza. Wydano tam także specjalną instrukcję nakazującą wnikliwszą kontrolę żywności sprowadzanej z Polski.