Francja i Włochy zadowolone z otwarcia granic Chin dla serów

aktualizacja: 24-10-2017, 10:43

Włoska gorgonzola i francuskie sery brie, camembert i roquefort po dwóch miesiącach zakazu znów są eksportowane do Chin.

Władze celne Chin zakazały dwa miesiące temu importu serwów miękkich i marmurkowych. Jako powód podawały obawy dotyczące wykorzystywanych w ich produkcji bakterii, które jakoby mogły być niebezpieczne dla bezpieczeństwa żywności w Chinach. Po zorganizowaniu w Chinach specjalnego seminarium o produkcji serów  oraz interwencji przedstawicieli Unii Europejskiej nastąpiła zmiana stanowiska Pekinu. Przywrócono możliwość eksportu serów. 

- Chiński rynek jest dla nas coraz bardziej atrakcyjny – powiedział Giuseppe Ambrosi, szef Assolatte, stowarzyszenia włoskich producentów wyrobów mlecznych. – Między 2015 a 2016 rokiem sprzedaż włoskich serów wzrosła o 42 procent – dodał.

Według firmy badawczej Euromonitor, Chiny już w 2022 roku będą największym na świecie rynkiem wyrobów nabiałowych.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, thelocal.fr

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Branża spożywcza / Francja i Włochy zadowolone z otwarcia granic Chin dla serów