Jakie środki UE są dostępne dla turystyki, hotelarstwa i gastronomii? Na co konkretnie można je uzyskać?

Łukasz Koliński
opublikowano: 2004-03-04 00:00

Rozwój turystyki, w tym hotelarstwa i gastronomii, będzie dofinansowany z funduszy strukturalnych w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego (ZPORR), Działanie 1.4 „Rozwój turystyki i kultury”. Wsparcie finansowe można otrzymać m.in. na rozbudowę i modernizację publicznej infrastruktury noclegowej oraz gastronomicznej, adaptację zabytków na cele związane z promocją turytyczną regionu, rewitalizację historycznych i poprzemysłowych budynków i wykorzystanie ich w celach związanych z turystyką, a także modernizację publicznych obiektów rekreacyjnych. Ze wsparcia mogą skorzystać przede wszystkim samorządy terytorialne, regionalne organizacje turystyczne non profit, oraz organizacje pozarządowe. Dofinansowanie jest przeznaczone na projekty o wartości ponad 1 mln EUR (500 tys. EUR, jeśli są związane z promocją). Niestety, Działanie 1.4 nie jest obecnie przeznaczone dla przedsiębiorców. Firmy turystyczne lub gastronomiczne muszą poszukać wsparcia przewidzianego na inne cele, np. „Wsparcia konkurencyjności produktowej i technologicznej przedsiębiorstw”, „Wzrostu konkurencyjności małych i średnich przedsiębiorstw poprzez inwestycje” w Sektorowym Programie Operacyjnym Wzrost Konkurencyjności Przedsiębiorstw, „Mikroprzedsiębiorstwa” w ZPORR, „Różnicowanie działalności rolniczej i zbliżonej do rolnictwa w celu zapewnienia różnorodności działań lub alternatywnych źródeł dochodów” w Sektorowym Programie Operacyjnym Restrukturyzacja i Modernizacja Sektora Żywnościowego oraz Rozwój Obszarów Wiejskich.

Łukasz Koliński Dział Doradztwa Europejskiego Ernst & Young