Już teraz opakowania Tetra Pak nadają się do recyklingu i można odzyskać z nich cenne surowce.
W Polsce istnieje już infrastruktura pozwalająca na przetwarzanie kartonów po napojach, ale aby zwiększyć skalę tego procesu, połączyliśmy siły z firmą Stora Enso i zainwestowaliśmy w wielkoskalową linię do rozwłókniania kartonów do płynnej żywności, która w tym roku zacznie działać w Ostrołęce. Potroi to roczny potencjał recyklingu tych opakowań z 25 tys. do 75 tys. ton, a tym samym pozwoli na przetworzenie całego wolumenu tej kategorii. Opakowania Tetra Pak składają się w większości – w około 76 proc. – z papieru, czyli materiału odnawialnego. Włókna celulozowe z recyklingu zostaną zintegrowane z tekturą z recyklingu i wykorzystane do dalszej produkcji. Pozostałe elementy opakowania, czyli polimery i aluminium, otrzymają nowe życie, wchodząc w skład produktów, takich jak plastikowe skrzynki i folie.

Recykling, który jest tak ważny dla gospodarki o obiegu zamkniętym, zależy oczywiście nie tylko od istniejącej infrastruktury, ale również od jego poziomów wyznaczonych przez legislację.
Dlatego tak ważne jest, by wprowadzić w całej UE obowiązkową zbiórkę dla osiągnięcia celów recyklingowych na poziomie 90 proc. do 2030 r. Dotyczy to także kartonów po napojach. Efektywna zbiórka kartonów po napojach ma kluczowe znaczenie dla zwiększenia poziomu recyklingu, dlatego chcielibyśmy, aby wszystkie rodzaje opakowań do napojów i płynnej żywności, w tym kartony, były częścią systemu kaucyjnego.
W gospodarce o obiegu zamkniętym kluczowe jest to, by patrzeć na cały cykl życia produktu i takie też jest podejście firmy Tetra Pak.
Już na etapie projektowania, poprzez produkcję i transport, aż po koniec życia produktu, dbamy o jak najbardziej zrównoważone rozwiązania. Trzeba jednak pamiętać, że wiele zależy także od legislacji. Aseptyczne opakowania kartonowe na napoje i płynną żywność stanowią kluczową rolę w systemie żywnościowym, pozwalając długo zachować świeżość i właściwości odżywcze produktów, a tym samym zminimalizować marnowanie żywności. W Polsce, która jest jednym z europejskich liderów w produkcji żywności, jest to szczególnie istotne. Regulacje dotyczące opakowań powinny opierać się na udowodnionych korzyściach ekonomicznych i środowiskowych, uwzględniać bezpieczeństwo i dostępność żywności, a także zachęcać do innowacji w zakresie opakowań.
